Viktor E. Frankl, psihiatru vienez, doctor în neurologie și filosofie, profesor la University of Vienna Medical School (până la moartea sa în 1997), e, indubitabil, unul dintre preferații mei. Departe de orice văzduhisme, el și-a conturat propria abordare psihoterapeutică – logoterapia (sau analiza existențială), bazată nu doar pe experiența clinică, ci, mai ales, pe ceea ce a trăit în lagărul nazist și pe studiul supraviețuitorilor Holocaustului. În cele 32 de cărți ale sale (traduse în 31 de limbi), care descriu filosofia și instrumentarul psihoterapiei sale (recunoscută drept cea de-a treia școală vieneză), pune în atenție sensul vieții și reziliența realizând o punte între psihologie și arta filosofică a vieții.
Volumul „Ce nu am scris în cărțile mele. Memorii” (Editura „Litera”, 2022) este scris la vârsta de nouăzeci de ani și deschide o perspectivă nouă asupra gândirii și operei lui Frankl. Acesta povestește despre anii când era un tânăr neurolog în Viena interbelică, despre dezacordurile sale cu Freud și Adler, care l-au determinat să-și contureze propria abordare psihoterapeutică, precum și despre încercările chinuitoare prin care a trecut în cele patru lagăre de concentrare în care a fost închis pe durata războiului. Este o mărturie unică și tulburătoare despre viața sa, despre istorie și despre profesie.
Cea de-a doua carte pe care o propun, „Spune da vieții. Orice s-ar întâmpla” (Editura „Litera”, 2022) cuprinde conferințele ținute de Frankl, la Viena, unde s-a întors să profeseze, la unsprezece luni după eliberarea sa din lagărele naziste, în care și-a pierdut aproape toată familia. Convingerea sa fundamentală, pe care experiența războiului n-a făcut decât să i-o întărească și să i-o clarifice, este că fiecare criză conține o șansă. În ciuda ororilor este întotdeauna posibil să spui DA vieții.
Concluzie: prin cele două cărți aveți borna de început și cea de final a unui umanism care cere „reumanizarea” medicinei și respinge tendințele reducționiste din psihoterapie și, în general, din interpretarea lumii și a ființei omenești.
de Laurențiu-Ciprian Tudor
Volumele pot fi achiziționate de aici:
Și, dincolo de respingerea reducționismului în tot ce ține de om, Frankl încearcă să dea un răspuns la problemă pusă de Camus în Mitul lui Sisif, anume că "a decide dacă viața merită trăită înseamnă a răspunde la întrebarea fundamentală a filosofiei". Iar Fankl spune "Da".