Săptămâna aceasta, recomandăm volumul de eseuri „Limbaje ale adevărului” de Salman Rushdie, publicat în 2022 la editura Polirom, în colecția Biblioteca Polirom, coordonată de Dan Croitoru, în traducerea Iuliei Gorzo.
Volumul cuprinde texte ale autorului, scrise între 2003 şi 2020, pe teme foarte variate: de la nevoia profund umană de a spune povești și legătura dintre literatură și libertate, la reflecții asupra multiculturalismului, adevărului sau curajului.
Salman Rushdie vorbește și despre începuturile sale ca romancier, precum și despre scriitori importanți ca: Philip Roth, Saul Bellow, Kurt Vonnegut, Shakespeare, Cervantes, Samuel Beckett şi Toni Morrison,
Fiind, după cum se știe, un scriitor implicat în problemele cetății, din cartea sa nu lipsesc eseurile despre problemele societății actuale și figurile politice controversate, despre problema migrației sau a cenzurii.
Reamintesc că, luna aceasta, sunt 34 de ani de când ayatollahul iranian Ruhollah Khomeini a cerut moartea scriitorului indian printr-o fatwa, ca răspuns la romanul său "Versetele satanice", publicat în 1988 și considerat o blasfemie. Salman Rushdie a trăit foarte mulți ani sub protecția poliției, însă în august 2022, a fost atacat în timpul unei conferințe, ajungând în stare gravă la spital.
Despre importanța acestui mare scriitor și a operei sale, pe coperta patru a volumului „Limbaje ale adevărului”, Neil Gaiman spune „Salman Rushdie este unul dintre cei mai mari scriitori ai epocii noastre, un titan al literaturii.”
Anca Ianchiș
Volumul poate fi achiziționat de aici:
Interesant!
Foarte frumos !